Griep (influenza)

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Griep duurt vaak 3 tot 5 dagen, waarna je je nog dagen slap en moe kunt voelen. Griep komt vooral veel voor aan het begin van de winter en in het voorjaar. De symptomen komen binnen een paar uur opzetten. Er bestaat veel verwarring tussen griep en verkoudheid. Zowel griep als verkoudheid worden veroorzaakt door een virus, maar bij griep hoort (hoge) koorts en spierpijn.

Griepsymptomen

Griep heeft herkenbare symptomen. Moeheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn, loopneus, hoesten, keelpijn en misselijkheid, kortom: griep betekent algehele malaise. Nog een symptoom van griep is dat het snel komt opzetten. Griep is ernstiger dan verkoudheid, maar vormt voor gezonde mensen geen bedreiging. De strijd van het lichaam tegen het griepvirus is zwaar en door griep kan het lichaam flink verzwakken. Daardoor ontstaat soms, na een aantal dagen griep, een bacteriële infectie die bronchitis of longontsteking
kan veroorzaken.

Wat kun je doen tegen griep?

Je lichaam zorgt er zelf voor dat de griep uit het lichaam wordt gebannen. Er zijn geen medicijnen tegen griep. Wat je wel kunt doen, is de symptomen bestrijden. Neem bijvoorbeeld paracetamol tegen de hoofdpijn, of gebruik aspirine om de koorts te laten zakken. Het is belangrijk om veel te drinken als je de griep hebt. Neem veel rust, want zo kun je griep het best bestrijden. Wanneer je dit niet doet, kunnen de symptomen langer aanhouden, of kan de griep weer terugkomen.

Belangrijk: Geef kinderen onder de 10 jaar geen aspirine wanneer ze griep of waterpokken hebben. Aspirine bevat acetylsalicylzuur en dit kan schadelijk zijn. Kinderen hebben bij gebruik van acetylsalicylzuur meer kans op het syndroom van Reye. Paracetamol is voor hen een betere keus bij griep.

Griepvirus

Het griepvirus is zeer besmettelijk. Daarom wordt er snel gesproken over een zogenaamde griepgolf. Het virus dat griep veroorzaakt wordt verspreid door hoesten, praten of een aanraking.

Verhoogd risico op griep

Griep kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verhoogd risico. Dit zijn mensen met een chronische ziekte of mensen boven de 60. In deze gevallen wordt er gebruik gemaakt van de griepprik. Deze prik wordt jaarlijks gegeven en bevat verschillende soorten van het griepvirus. Het verhoogt de afweer tegen griep. Doordat er verschillende soorten zijn van het griepvirus, kan het gebeuren dat iemand die de griepprik heeft gehad, toch de griep krijgt. Door de griepprik is de griep echter minder erg en is de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner. klik op de  folder voor meer informatie over de griepprik.

Griep voorkomen

Griep kun je eigenlijk niet voorkomen. Maar mensen met een goede weerstand worden minder snel ziek. Zorg dus extra goed voor je weerstand op deze momenten van het jaar, zodat je minder kans hebt om griep te krijgen.

Naar de huisarts met griep?

Neem contact op met de huisarts als:

  • je griep hebt en de koorts na vijf dagen niet daalt.
  • de koorts was gedaald, maar opnieuw stijgt.
  • je tijdens de griep last hebt van benauwdheid/kortademigheid.
  • je tijdens de griep veel slijm opgeeft.
  • je griep hebt en behoort tot één van de risicogroepen (long- of hartziekten, suikerziekte, 65+) voor griep.